Projekt

Drama/musikteater

Jag arbetar på ett manuskript för scenframställning med musik om den kända cellisten Jaqueline du Pre´s (JdP) dramatiska liv. Läs mer här.

JdP var en världsberömd cellist med enorm popularitet för sina musikaliska tolkningar, sin begåvning och sin personlighet. Hennes liv var mycket dramatiskt. JdP blev bara 42 år gammal innan hon dog i Multipel skleros. När jag tagit del av allt material är jag framför allt fascinerad av hennes stora konstnärskap, starka personlighet med melankoliska drag i kombination med stark livsglädje, styrka och sårbarhet samt hennes envisa kamp att leva ett meningsfullt liv in i det sista och hennes storhet som människa.

Det har skrivits flera böcker om JdP, och det har gjorts flera dokumentärer av Christopher Nupen/Allgrofilms och det har också gjorts en spelfilm med Emily Watson i titelrollen. Det finns också en hel del framför allt svartvita bilder i arkivmaterial. Dock har det mig veterligen aldrig tidigare gjorts ett drama för scen om denna mycket speciella person och hennes liv.

Det är med stor nyfikenhet, upptäckarglädje och energi jag försöker att närma mig denna för mig fantastiska personlighet. Det är en sann glädje att försöka gestalta denna berättelse i dramatisk form.

Ett treatment, förlängt synopsis med 33 scener med inslag av musik och bilder är nu klart. Jag hoppas kunna gå vidare med det stora manuskriptet i samarbete med en teater.